Hon Som Är

om kvinnliga gudsbilder och varför vi behöver dem

The Sacred Feminine: text av Carol Lee Flinders

Författare: Carol Lee Flinders

Ett tema i Carol Flinders böcker är hur kvinnor ska finna en andlighet som stärker och befriar dem när så mycket av traditionell religionsutövning sammanflätats med mansdominans. I sin läsning av kvinnliga mystiker tycker hon att hon finner en del av svaret, likaså i ett historiskt/sociologiskt perspektiv. Under länken nedan finns en text som Flinders har gett till viacordis.se, om hur hon förstår "the sacred feminine". Den anknyter till hennes senaste bok, där hon studerar fyra kvinnors liv (Etty Hillesum, Jane Goodall, Tensin Palmo och syster Helen Prejean) och hur deras andlighet bär dem.

Gudsbilder som befriar

Hur vi talar om Gud spelar roll. Det påverkar både vårt förhållande till Gud och till varandra och världen. Om Gud är en sträng fader så ger den gudsbilden legitimitet åt stränga jordiska fäder.

Why Women Need the Goddess

Denna essä av Carol P Christ, som finns på hennes hemsida, är från 1978 och har citerats i många feministteologiska verk. Hon skriver om hur hon menar att Gudinne-symbolen kan hjälpa kvinnor att skapa en kultur där kvinnors makt, kroppar, vilja och relationer värdesätts.

http://www.goddessariadne.org/whywomenneedthegoddess.htm